korisnička zona

korisničko ime

lozinka

Prijava

Registracija

linkovi

Foto

Kompakt ili DSLR?

U zadnje vrijeme svjedoci smo velikog pada cijena digitalnih fotoaparata u kompaktnoj, te pogotovo u DSLR klasi koja je do nedavno bila cjenovno nedodirljiva običnim korisnicima. Danas se za iznos od 4.000 - 5.000 kn može kupiti DSLR fotoaparat sa kit objektivom, no znači li to da je takav odabir uvijek i najbolji?

Prema općoj histeriji koja vlada kod kupaca, te enormno povećanoj potražnji za DSLR fotoaparatima moglo bi se doći do zaključka da su isti u svemu bolji izbor od kompaktnih. Gledano sa tehničke strane to je točno, dok je sa aspekta prosječnog korisnika samo djelomično točno.
Nažalost, dijelu kupaca DSLR fotoaparat predstavlja samo statusni simbol kojeg će moći sa ponosom izložiti na stolu u omiljenom kafiću. Stoga ne čudi da nakon prvih snimki napravljenih DSLR fotoaparatom dio istih ima mišljenje da im "slike nisu puno bolje od starog digitalca idiota", ali i komentar za javnost "kako je novi fotić ludnica" uz obavezno naglašavanje iznosa novca potrošenog na opremu.
Kupci plićeg novčanika su obično zaslijepljeni odgodama plaćanja i "best buy" testovima, te nisu svjesni da je investicija u DSLR samo početna, nikako ne konačna investicija! Kupivši najjeftiniji DSLR fotoaparat sa kojim su dobili (naj)jeftiniji kit-objektiv ubrzo shvaćaju svoj položaj iz kojeg imaju tri izlaza:

  • uložiti još 3 - 4 puta toliko novaca te (prije ili kasnije) kupiti 2 - 3 dodatna objektiva, bljeskalice, stativ, te svu onu opremu koja će omogućiti njihovom novom ljubimcu da se pokaže u najboljem svjetlu.
  • odustati od daljnih investicija, te vlastiti vrat opteretiti sa 1 - 1.5 kg DSLR-a sa objektivom - na skijama, bicikli, plaži... dok ostali jednom rukom fotografiraju kompaktnim fotoaparatom kojeg spremaju u džep ljetne košulje uz malu razliku u prosječnoj kvaliteti fotografija za približno istu cijenu aparata.
  • prodati svog ljubimca, priznati pogrešku i kupiti kompaktni aparat ili fotografirati mobitelom.

Kupnja DSLR-a često liči na kupnju kućnog ljubimca: početni entuzijazam brzo splasne zbog skupe i teško dobavljive dodatne opreme, komplicirane uporabe, očekivanih, a neostvarenih spektakularnih rezultata, pa se novi ljubimac - poput onih živih - nađe zapostavljen negdje u kutu.
Kupnju DSLR-a preporučujemo osobama kojima su poznati termini f-broja, brzine zatvarača, GN vrijednosti bljeskalice, ISO osjetljivosti, dubinske oštrine...ili koje barem imaju dovoljno volje za usvajanjem novih znanja i iskustava kroz eksperimentiranje sa ručnim postavkama aparata.
Ukoliko Vas tekst nije obeshrabrio, te imate volje tegliti 2 - 4 kg opreme, uložiti 15 - 25.000 kn u dodatnu opremu (objektive, stative, monopode, filtere, torbe, programe za obradu fotografija, memorijske kartice, bljeskalice...), snimati u RAW formatu kojeg ćete naknadno obavezno dorađivati programima za obradu fotografija na računalu, te ukoliko ste spremni na stalni rat s prašinom - samo naprijed u kupnju DSLR-a. Oboružajte se skromnošću i strpljenjem, te krenite istraživati svijet digitane fotografije!
Ne zaboravite: dobra fotografija se ne stvara preko noći, dobru fotografiju ne čini dobar aparat i oprema, već pravi trenutak na pravom mjestu, a dobre fotografije se broje u jednoznamenkastim postotcima!
Za sve one koji misle drugačije toplo preporučamo da svoj kompaktni aparat postave na "full automatic" postavku, ili da fotografiraju mobitelima. Jer netko i njih mora koristiti za fografiranje, zar ne?
Želimo Vam puno ugodnih trenutaka i uspješnh fotografija sa svojim novim DSLR ljubimcem.

datum objave: 25.02.2010.
autor: administrator
komentar
Komentari članka :
NEMA KOMENTARA