korisnička zona

korisničko ime

lozinka

Prijava

Registracija

Video i TV

Kaos na multiplexu (MUX) B

Odlukom Vijeća za elektroničke medije od 22.12.2010. nacionalni multiplex (MUX) B bi zaključno sa 3. siječnja 2011. trebao imati slijedeći sadržaj i raspored:

  1. HRT 3
  2. HRT 4
  3. RTL 2
  4. Doma TV

Kapital Network? Nema ga, nestaje iz hrvatskog etera zahvaljujući činjenici što im isto Vijeće za elektroničke medije nije dodijelilo koncesiju za emitiranje na nacionalnom nivou.

Koji su to novi programi i što nam donose?

Službeno - donose nam dodatne sadržaje za koje nije bilo mjesta u osnovnom inačicama dotičnih nacionalnih i privatnih TV kuća (HRT, RTL, Nova TV).

Očito je da su osnovne inačice navedenih programa pucale po šavovima od prenapučenosti kvalitetnim sadržajima pa se pokazala nužna potreba o formiranju dodatnih programa putem kojih će biti plasirani dodatni "kvalitetni" sadržaji. I naravno, da se ukine emitiranje Kapital Networka.

Nažalost, HRT još nije dao na uvid raspored emisija na HRT 3 i HRT 4 iako su danas trebali početi sa emitiranjem, dok su konkurenti Doma TV i RTL 2 ipak ažurniji. Raspored emisija možete pogledati i pretražiti preko naših stranica.

HRT 1 i HRT 2? Nestaju iz MUX-a B i moguće ih je (zajedno sa RTL i Novom TV) pratiti isključivo u MUX-u A.

I tu počinju problemi...

 

Promjene MUX-a B započinju 27.12.2010. Odašiljači i veze d.o.o. izdaju priopćenje u kojem upozoravaju na povremenu mogućnost kolebanja kvalitete signala MUX-a B, no tu problemima nije kraj.

Izgleda da je velik broj gledatelja pratio sadržaj HRT 1 i HRT 2 preko MUX-a B. Ukidanjem istih programa iz MUX-a B isti gledatelji što iz neznanja, što iz nemogućnosti (postoji nemali broj situacija gdje je kvaliteta prijema MUX-a B bila bolja od kvalitete prijema MUX-a A) praćenja zbog loše kvalitete signala više nisu u mogućnosti pratiti sadržaj HRT 1 i HRT 2!!!

Uz svu kampanju o silasku s krovova, te nakon proteka godine dana od prelaska prve regije na digitalni signal broj poziva ljutih gledatelja  Pozivnom centru Vlade RH za pomoć u prelasku na digitalnu televiziju (0800-1-1-2011) premašio je izgleda čak i najpesimističnije prognoze.

Oko cijele situacije se počinje improvizirati i to prvenstveno Vijeće za elektroničke medije koje po žurnom postupku 30.12.2010. (!) donosi odobrenje po kojem se programi isključeni iz MUX-B 27.12.2010. VRAĆAJU u MUX B sve do 28.02.2011., kao i Odašiljači i Veze d.o.o. koji 31.12.2010. (!) u 10:44 provode odluku o vraćanju starog sadržaja i rasporeda MUX-a B.

Dakle, u roku od tri (3) dana (27.12 - 30.12.) Vijeće stavlja svoju prvobitnu odluku (od 22.12.) privremeno izvan snage. A zašto? Pa, kako je već rečeno: zbog učestalih žalbi gledatelja na nemogućnost praćenja HRT 1 i HRT 2 na MUX-u A, što već indirektno sugerira da krivica nije na Vijeću za elektroničke medije, kao niti na Odašiljači i veze d.o.o.

Popis razloga i "krivaca" postoji na službenim stranicama Odašiljača i veza i ide od "krivice" individualnih korisnika koji ne znaju izvršiti ponovnu pretragu oba multiplexa i memorirati pronađene programe (jadni, neinteligentni korisnici), preko prebacivanja krivice na lica zadužena za održavanje zajedničkih antenskih sustava, do isticanja sobnih antena kao mogućeg krivca za loš prijem MUX-a A gdje se doslovno kaže: "Iako su postojeće mreže digitalne televizije prema uvjetima dozvole građene za uporabu vanjske prijamne antene, prijam je u dosta slučajeva moguće ostvariti i sobnom antenom".

Dakle...prijam je moguć, ali nije zagarantiran sobnom antenom. Mreža je izgrađena za uporabu vanjske prijemne antene.

VANJSKE PRIJEMNE ANTENE!!! Uporaba vanjske antene s jedne i silazak sa krovova sa druge strane...tko tu koga mulja? Pa gdje ćemo postaviti vanjsku antenu ako ne na krov? Na prozor? Bilo bi smiješno da nije žalosno koliko je novaca ulupano u kampanju o "silasku sa krovova" koja je, ispada na kraju najobičnija neistina!

Jer sami Odašiljači i veze d.o.o., kao što je gore navedeno priznaju da postoji velika vjerojatnost da sa sobnom antenom nećete moći ostvariti dovoljno kvalitetan prijem digitalnog signala.

 

Dakle, da zaključimo: ukoliko na MUX-u A ne možete kvalitetno pratiti HRT programe, do 28.02.2011. trebali bi otići na krov i prema naputku Odašiljača i veza d.o.o. napraviti slijedeće: "Savjetujemo u svakom slučaju uporabu usmjerene vanjske UHF prijamne antene, pravilno postavljene, u smjeru najkvalitetnijeg signala i bez bliskih prepreka u smjeru antene. Ugradnju raznih pojačala te kombinacija antena svakako prepustiti stručnim osobama." te naučiti kako ponovno pretražiti i memorirati programe iz oba multiplexa.
Jednostavno, zar ne?

 

Nažalost, nije. Jer cijeli koncept DVB-T nije ni približno jednostavan kao što ga se predstavlja. MUX A, B, D, multiplex, koncesija, kanali, programi, UHF, siđi s krova, vrati se na krov, pojačalo, skretnica...prosječnom gledatelju je to previše.

On samo želi ono što su mu obećali. Čistu sliku i krov. Sliku možda i dobije čistu, no krov...teško!

datum objave: 03.01.2011.
autor: administrator
komentar
Komentari članka :
NEMA KOMENTARA